Olej lniany na zaparcia

Do niedawna olej lniany był bardzo popularny. Powszechnie wykorzystywano go do celów spożywczych oraz przemysłowych. Ale wysoka cena i niekorzystny smak zrobiły swoje i olej lniany stracił na znaczeniu jako tłuszcz jadalny.

Skąd właściwości prozdrowotne oleju lnianego? Z zawartych w nim związków bioaktywnych – nasyconych kwasów tłuszczowych i lignanów.

Nie zabiła go wysoka temperatura

Olej lniany otrzymywany jest z doskonale znanego wszystkim lnu. Tłoczy się go na zimno z dojrzałych nasion. Powstaje produkt o żółtej barwie, specyficznym aromacie i lekko orzechowym posmaku.

Dzięki takiej metodzie pozyskiwania oleju, zachowuje on swoje cenne właściwości biologiczne i naturalne struktury.

Zatwardzenie – palący problem

Zaparcia są coraz częściej spotykaną udręką.. Dawniej sądzono, że stolec powinien być oddawany raz dziennie, jednak według aktualnych badań za normę można przyjąć 2 wypróżnienia w tygodniu. O zaparciach można mówić dopiero wtedy, gdy stolec oddawany jest rzadziej, a wypróżnieniu towarzyszy ból i znaczny wysiłek.

Innymi objawami zaparć mogą być także:

  • mdłości,
  • brak łaknienia,
  • zawroty głowy,
  • odbijanie,
  • wzdęcia,
  • uczucie pełności i niepełnego wypróżnienia.

Wystąpienie tych objawów nawet przy codziennym oddawaniu stolca może być sygnałem pojawiania się pierwszych zaburzeń.

W czym tkwi tajemnica? Skład oleju lnianego

W zależności od pochodzenia nasion olej lniany może zawierać różne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą: kwas alfa-linolenowy, linolowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. W składzie oleju lnianego wyróżnić można także:

  • znaczne ilości witaminy E o silnym działaniu antyoksydacyjnym,
  • roślinne sterole, które zapobiegają wchłanianiu się cholesterolu,
  • luteiny odpowiadającej za proces poprawnego widzenia.

Działanie oleju lnianego na układ trawienny

Dzięki odpowiednim składnikom zawartym w oleju lnianym, produkt doskonale:

  • wspomaga procesy trawienne,
  • poprawia przemianę materii,
  • pomaga zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet wpływa na ich rozpuszczanie,
  • wzmacnia, regeneruje i osłania błony śluzowe układu pokarmowego i wydalniczego, ułatwiając w ten sposób wypróżnienie,
  • skutecznie zapobiega zatwardzeniu -  nadaje ścianom jelita walorów poślizgowych.

Dawkowanie

Olej lniany powinien być stosowany doustnie w ilości 1 grama na kilogram masy ciała. Zaleca się mimo to, aby osoby dorosłe przez pierwsze 3 miesiące przyjmowały około 4 łyżek oleju dziennie, a następnie 2- 4 łyżki.

W celach leczniczych należy przyjmować od 6 do 8 łyżek oleju dziennie.

Olej powinien być stosowany tylko na zimno, nie wolno na nim podgrzewać i smażyć potraw! – pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje dobroczynne właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>