Czym jest błonnik? W jakich produktach się znajduje?

Błonnik to składniki pochodzenia roślinnego znajdujące się w żywności. Nie jest on trawiony w przewodzie pokarmowym naszego organizmu. Nietrawiony – niezastąpiony. Właśnie dzięki tej właściwości błonnik jest tak pożądanym składnikiem pożywienia. Ktoś musi w końcu zmieść w jelitach, prawda?

Poznaj zalety błonnika

Co błonnik robi? Zmniejsza ryzyko zachorowania na:

  • miażdżycę,
  • otyłość,
  • kamicę pęcherzyka żółciowego,
  • cukrzycę typu 2,

Poza tym obniża ryzyko zachorowania na niezakaźne choroby jelita grubego, do których zaliczamy:

  • guzki krwawnicze,
  • nowotwory,
  • zespół jelita drażliwego,
  • uchyłkowatość,
  • stany zapalne wyrostka robaczkowego,
  • polipy.

Dieta bogata błonnik to niezastąpiony wróg zatwardzenia. Poprawia stan układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Gdzie jest błonnik?

Największa ilość błonnika występuje w produktach zbożowych, które nie zostały przetworzone. Zaopatrz się w niełuskany ryż, otręby zbożowe, naturalne płatki zbożowe, pieczywo razowe i pełnoziarniste, musli oraz kasze. Warzywa i owoce to świetna „błonnikowa” przekąska..

Przydatna jest znajomość faktu, że błonnik można podzielić na rozpuszczalny lub nierozpuszczalny.

Błonnik rozpuszczalny ulega fermentacji w okrężnicy, a także wchłania wodę.

Błonnik nierozpuszczalny w odróżnieniu od rozpuszczalnego nie ulega fermentacji i absorbuje wodę. Odgrywa ważną rolę, bo ułatwia wypróżnianie.

I tak np. jabłka obfitują w błonnik rozpuszczalny, a w nierozpuszczalny – razowe pieczywo

Ile spożywać błonnika?

Według badań osoby dorosłe powinny spożywać od 20 do 35 gramów błonnika dziennie w zależności od ilości przyjmowanych kalorii. Według ADA – American Dietetic Association dzieci w wieku czterech lat powinny spożywać dziewięć gramów błonnika w ciągu dnia (wg zasady stosowanej do młodszych – ilość lat + 5 g błonnika).

O czym należy pamiętać?

  1. Jesteś osobą starszą, masz problemy z perystaltyką przewodu pokarmowego?
  2. Nie tolerujesz niektórych produktów?

Jeśli padło choć jedno TAK, zwróć szczególną uwagę na ilość spożywanego błonnika. Zbyt duża dawka może skutkować podrażnieniem jelit, wzdęciami, biegunką, a w poważnych sytuacjach nawet skrętem jelit.

Chcesz uniknąć skutków ubocznych drastycznej zmiany w diecie? Zwiększaj stopniowo ilość spożywanego błonnika i nie martw się wzdęciami, biegunką, czy kolką.

Jedno przemyślenie nt. „Czym jest błonnik? W jakich produktach się znajduje?

  1. Świetne! Dzięki tej stronie, zrobiłam notatkę na zajęcia. Lepsze niż wikipedia.pl! ;). Gratulacje dla autora.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>